fbpx

Gutenberg komt er aan

Je hebt er misschien al over gehoord, want er wordt al een tijdje over gesproken. De WordPress community heeft hard gewerkt aan een nieuw project: Gutenberg.

Wat is Gutenberg?

Gutenberg is een visuele editor die standaard gaat worden binnen WordPress. Het is een zogenaamde front-end bewerker, waarmee je direct ziet wat je aanpast. Het werkt een beetje als de veelgebruikte page builder plugins, zoals bijvoorbeeld Divi. Je kan je pagina opbouwen met behulp van zogenaamde blocks.

Wanneer komt Gutenberg dan?

Vandaag 31 juli 2018 wordt WordPress update 4.9.8 uitgerold. Als je deze installeert, krijg je de mogelijkheid om de Gutenberg editor te installeren om deze te testen. Je moét dit dus nog niet doen en je kan gewoon de klassieke editor blijven gebruiken. Later dit jaar zal WordPress komen met update 5.0. Hierin zal de Gutenberg editor standaard worden.

First things first: voorzorgsmaatregelen voordat je Gutenberg gaat testen

Als je er bij de WordPress update 4.9.8 voor kiest om de Gutenberg editor te installeren en activeren, doe dit dan niet zomaar. Zorg dat je een goede en werkende backup van je website hebt gemaakt. Een andere optie is om te werken in een testomgeving.

Testen is belangrijk. Er is nu al bekend dat Gutenberg problemen kan geven met thema’s die gebruik maken van page builder plugins.

Nieusgierig naar hoe Gutenberg eruit ziet? Surf dan naar https://testgutenberg.com/.

Gutenberg geeft problemen met mijn thema, wat nu?

Je kan de plugin Classic Editor installeren. Deze zorgt dat je je website op de oude manier kunt blijven gebruiken. Houd er rekening mee dat dit een tijdelijke oplossing zal zijn. Ooit (binnen ongeveer 2 jaar) zal je over moeten naar de Gutenberg editor.

Een andere optie is om contact op te nemen met de maker van je thema. Vraag wanneer deze met een update komen die Gutenbergproof is.

In mijn volgende blog lees je alles over de installatie hiervan en hoe de editor werkt.

Moet jij nog beginnen met het bouwen van je WordPress website? En wil je dit meteen goed doen? Dan is het online programma Ontwerp het zelf echt iets voor jou. Heb je meer informatie nodig? Neem dan contact op met mij (Ankie) via info@ontwerphetzelf.com.