fbpx

Wat is er nieuw in Canva 2.0?

Je hebt het misschien wel gehoord of gezien in Canva. De betaversie van Canva 2.0 is uit. Hoe je dit kan zien? Heel eenvoudig. Als je inlogt in Canva zie je links in je menu de toevoeging “Canva 2.0 verkennen” staan.
Canva 2.0 wordt de komende weken uitgerold bij alle gebruikers. Zie je dit nog niet bij jou in het menu staan, geen zorgen. De komende dagen of weken zal ook jij met versie 2.0 kunnen gaan ontwerpen. Soms helpt het ook om even uit te loggen en weer in te loggen of Canva 2.0 te activeren.
Afgelopen dagen heb ik er mee gespeeld en uitgeprobeerd wat de mogelijkheden en verbeteringen zijn. In deze blog ga ik ze allemaal met je delen.

Voordat je begint met Canva 2.0 krijg je dit scherm te zien. Zodra je doorklikt naar Canva 2.0 kan je nog wel al je oude ontwerpen zien. Als je een oud ontwerp wilt bewerken kan dat ook, maar dan opent automatisch Canva 1.0.

Zoekfunctie dashboard verbeterd

Het eerste wat opvalt in het dashboard van Canva 2.0 is dat de zoekbalk veel prominenter aanwezig is. Om een nieuw ontwerp te beginnen, kan je weer alle mogelijkheden af scrollen, maar je kan ook in de zoekbalk typen, bijvoorbeeld “Instagram story”. Je kan dan meteen doorklikken naar het juiste formaat om je ontwerp te beginnen.

Groter werkveld

Wat ik een hele fijne optie vind, is dat je het venster met templates en foto’s dicht kunt klappen als je aan een ontwerp bezig bent. Zo vergroot je de werkruimte. Je kan dit heel eenvoudig doen door te klikken op het pijltje aan de rechterzijde van dit venster of door de toetscombinatie “CTRL + /” te gebruiken.

Kleine wijzigingen

Een paar kleine aanpassingen die me verder opvielen zijn:

 • Aan het venster met lettertypes is een zoekvenster toegevoegd. Nu hoef je niet meer alle lettertypes door te scrollen, maar kan je meteen je favoriete lettertype hier intikken.
 • Het venster met elementen ziet er iets anders uit. Je kan nog steeds alles op dezelfde manier gebruiken als in versie 1.0, maar het is anders gerangschikt.
 • Het icoontje om de achtergrondkleur te wijzigen is verdwenen. Het is nu veel eenvoudiger om de achtergrondkleur van een ontwerp aan te passen. Klik op de achtergrond en pas linksboven aan je ontwerp de kleur aan.
 • Canva 1.0 had al hulplijnen, die je lieten zien wanneer het element dat je vast hebt precies in het midden staat. Deze functie is uitgebreid. Door er mee te gaan werken, zal je zien dat Canva 2.0 veel meer hulp biedt bij het positioneren van een element op je ontwerp.
 • Canva heeft geluisterd naar de gebruikers. Er is een download optie bijgekomen, namelijk PDF – gereed voor afdrukken. Deze PDF zal door de meeste drukkerijen verwerkt kunnen worden.
 • Via Publiceren → Social Media kan je je ontwerp rechtstreeks plaatsen op een aantal social media platforms. Nog niet alle platforms kan je hier kiezen. Instagram ontbreekt nog. Maar Canva werkt hard achter de schermen om meer platforms te koppelen.

Afbeeldingen

Er zijn een aantal nieuwe en aangepaste opties om afbeeldingen te bewerken in Canva 2.0.

 • Afbeeldingen hebben nu rondjes op de hoeken en streepjes op de zijden staan. Met de bolletjes maak je eenvoudig een afbeelding groter of kleiner. Met de streepjes kan je een afbeelding bijsnijden. Je kan ook nog steeds dubbelklikken op een afbeelding en de foto positioneren binnen het kader.
 • Het filtervenster is ook een klein beetje veranderd. Je ziet ze nu allemaal bij elkaar staan in 1 venster en ze hebben andere namen gekregen. Wil je je eigen filter instellen, dan klik je op “Aanpassen”. Heb je eenmaal een goed filter gemaakt, zorg dan dat je de Filtercode kopieert en ergens opslaat, zodat je deze de volgende keer kunt hergebruiken.

Ontwerp met meerdere pagina’s

Als je meerdere pagina’s hebt in Canva, bijvoorbeeld bij een ebook of bij een presentatie, dan zijn er ook een paar dingen veranderd. De aanduiding die aangeeft op welke pagina je bent, is verhuisd van de rechterkant van je ontwerp naar de bovenkant. En je kan nu heel fijn een naam geven aan afzonderlijke pagina’s. En notities toevoegen.
Heel fijn is dat wanneer je een ontwerp met meerdere pagina’s wilt downloaden, je een preview en de naam van de pagina ziet staan. Dit is erg handig als je niet alle pagina’s wilt downloaden, zodat je precies ziet welke pagina je moet aanvinken.
En de allerbeste verbetering: vanaf Canva 2.0 kan je ontwerp niet maximaal 30, maar 100 pagina’s bevatten! Dus niet meer moeilijk doen met een ebook opmaken in 2 verschillende ontwerpen en achteraf de PDF’s samenvoegen tot 1 ebook. Nu kan je alles in 1 ontwerp opmaken in Canva.

Sneltoetsen

Als je Canva vaak gebruikt, dan wil je het zo efficiënt mogelijk gebruiken. Canva 1.0 had al de mogelijkheid om sneltoetsen te gebruiken. In Canva 2.0 zijn alle sneltoetsen handig verzameld. Klik hiervoor rechtsonder op de paarse cirkel met het vraagteken en kies Sneltoetsen. Kijk welke functies je vaak gebruikt, en leer jezelf aan om deze voortaan aan te roepen met behulp van een sneltoets. Dit zal je op den duur veel tijd besparen.

Oud ontwerp als sjabloon gebruiken

De functie mappen is ook uitgebreid, maar hiervan profiteer je alleen als je het betaalde Canva for work hebt. Er is een map toegevoegd waarin je toegang hebt tot al je ontwerpen. Je kan deze oproepen en 1 of meerdere pagina’s van een oud ontwerp plaatsen op een nieuw ontwerp. Dit zal je veel tijd besparen.

Presentaties

Canva wil duidelijk hét alternatief worden voor Powerpoint. De mogelijkheden voor het maken van een mooie presentatie zijn dan ook flink uitgebreid in versie 2.0. Via de knop Publiceren rechtsboven kan je er voor kiezen om je presentatie rechtstreeks te laten zien vanuit Canva. Je kan nu ook de overgangsstijl tussen de slides aanpassen (bijv. vervagen, schuiven, vegen). Bij Timing kies je ervoor of je presentatie automatisch wilt laten spelen (Autoplay) en hoeveel seconden ertussen de slides zitten of dat je de volgende slide te zien krijgt na het klikken met je muis.
Je kan ook de presentatie exporteren naar een website (Publiceren → Website → Presentatie). Ook dan heb je mogelijkheid om de overgangsstijl aan te passen. De link van de website kan je vervolgens kopiëren en doorsturen.
Canva belooft binnenkort de functionaliteit van presentaties nog verder uit te breiden. De volgende functie die er aan zit te komen, is het insluiten van YouTube filmpjes, Facebookposts, animated Gifs, enzovoorts.

Conclusie

Het nieuwe Canva 2.0 werkt niet heel anders dan versie 1.0. Alle vertrouwde functies zijn er, en alles is makkelijk te vinden. Het is duidelijk dat Canva aandacht heeft besteed aan tijdbesparend werken. Als je veel ontwerpt met Canva dan gaat versie 2.0 je zeker tijd besparen door de nieuwe functionaliteiten.
Voor mij zijn de grootste pluspunten:

 • Het verbergen van het zijvenster
 • Het maximum aantal pagina’s dat is uitgebreid van 30 naar 100
 • De verbeterde functionaliteit bij het maken van een presentatie

Eén minpunt: soms lijkt een ontwerp, waar je aan werkt, gewoon te verdwijnen. Het is er nog wel, maar je ziet gewoon een wit leeg vlak. Je kan je ontwerp nog wel gewoon downloaden of publiceren. Om dit op te lossen helpt het vaak om je ontwerp te sluiten en weer te openen.

Alle voor- en nadelen afgewogen vind ik het toch echt wel de moeite om over te gaan naar versie 2.0. En hopelijk worden kleine bugs er nog uit gehaald, het is tenslotte nog maar de Beta-versie.