fbpx

WordPress Gutenberg installeren

In mijn vorige blog heb ik er al over geschreven: Gutenberg komt er aan. Gutenberg is een nieuwe visuele editor in WordPress.

Maak een goede backup

Ik wil nogmaals benadrukken dat het belangrijk is dat je, voordat je Gutenberg installeert, een goede backup maakt van je website en je database. Wil je helemaal zeker zijn, dan doe je deze installatie het beste in een testomgeving, om te voorkomen dat je website misschien niet meer werkt zoals jij wilt. Na het testen van Gutenberg kan je Gutenberg (laten) installeren op je live website.

WordPress 4.9.8

Je hebt het misschien al gezien. Nadat je WordPress hebt geupdate naar versie 4.9.8 krijg je de volgende melding.

Wil je eerst eens rondsnuffelen en meer informatie over Gutenberg, klik dan op “Ontdek meer over Gutenberg”.

Vanaf de update naar WordPress 5.0 is Gutenberg standaard. Deze update gebeurt waarschijnlijk nog in 2018. Je kan dan nog (tijdelijk) de “klassieke editor plugin” installeren om je website op de oude manier te onderhouden.

Gutenberg installeren

Wil je Gutenberg installeren, dan is dit erg eenvoudig. Klik op de knop “Installeer Gutenberg”. Installatie duurt normaal gesproken een paar seconden tot enkele minuten. Na installatie klik je op de knop “Gutenberg Activeren”.

Ook dit duurt enkele seconden tot minuten. Als je alles goed hebt gedaan, verschijnt nu een voorbeeld pagina van Gutenberg, waarin alle mogelijkheden aan bod komen.

Full-wide image

Er is één feature die helaas nog niet werkt in de meeste thema’s, maar wel aanwezig is op deze voorbeeldpagina, en dat is de afbeelding die loopt over de volledige breedte van je website (full-wide image). Je zult deze optie dan waarschijnlijk (voorlopig) ook niet terugvinden op je website.

Blokken

Met behulp van Gutenberg bouw je je pagina’s op met blokken.

Als je op het plus-symbool klikt linksboven je pagina of bericht in WordPress, kan je een nieuw blok toevoegen. De blokken zijn opgedeeld in diverse categoriën.
Nadat je een gekozen blok hebt ingevoegd op de pagina, kan je deze aanpassen. Afhankelijk van welk blok je gekozen hebt, kan je de afbeelding wijzigen, positie van de afbeelding, lettertype, achtergrondkleur, enz.

Klassiek

Als je Gutenberg hebt geïnstalleerd en je opent een bestaande pagina van je website, dan zal je zien dat alle tekst in één blok staat. Dit blok heet “Klassiek” en kan je terug vinden door op het plus-symbool linksboven te klikken en vervolgens onder het kopje “Opmaak”.

Beginnen met Gutenberg

Maak een testpagina aan die je niet publiceert en probeer alle opties uit die Gutenberg te bieden heeft. Dit is dé manier om er snel mee te leren werken. Nadat je een blok hebt aangemaakt, zie je rechts allerlei opties om dit blok aan te passen. Deze opties wijzigen per soort blok.

Kleur aanpassen

Eén van de leukste nieuwe opties in Gutenberg is dat je nu heel eenvoudig de kleur van je tekst en de achtergrondkleur van je tekstblok kunt aanpassen

Gutenberg geeft zelfs aan wanneer een bepaalde kleurencombinatie problemen geeft voor de leesbaarheid van je tekst.

Een andere handige feature is dat je blokken heel makkelijk van positie kunt laten wisselen. Als je met je muis boven een blok zweeft, verschijnen er links van het blok pijltjes waarmee je het blok naar boven of beneden kunt verplaatsen.

Heb jij Gutenberg al geïnstalleerd op jouw website? Heb je hier hulp bij nodig? Laat het me weten: info@ontwerphetzelf.com