Stof en krasjes verwijderen

Stof en krasjes verwijderen

Vaak kom je foto’s tegen zoals bovenstaande, vol met stofjes en krasjes. Nu kan je het kloonstempelgereedschap of het reparatiegereedschap gebruiken om dit er allemaal uit te halen, maar Photoshop heeft hier een filter voor.

Download bijgevoegde foto “Stof en krasjes” en open deze in Photoshop. Ga naar Filter ⇒ Ruis ⇒ Stof & krassen. Je zult zien dat een minimale instelling hier al grote resultaten oplevert. Kies bij “Straal” voor 3 en bij “Drempel” voor 0 en vink “Voorvertoning” aan. Je ziet nu de stofjes en krasjes grotendeels verdwijnen.

Als je overdrijft met de instelling om echt elk stofje te verwijderen, zul je zien dat dit een gekunsteld en vertekend resultaat oplevert, probeer maar eens.

Let op: dit is een filter. Zodra je het toepast op je foto en op OK klikt, wordt je beeld aangepast. Je kan niet terug (behalve met Ctrl + Z) zoals met aanpassingslagen. Verstandig is dan ook om een kopie van je Achtergrondlaag te maken voordat je een filter toepast, zodat je altijd nog terug kunt naar het origineel.